Sigrid van Essel

Cover "Amsterdam Verbouwd Verbeeld"

ISBN 9789462283831

Het nieuwste boek over het werk van Sigrid van Essel heet ‘PANORAMA NOORDZICHT’. Noordzicht is een panorama geschilderd door Sigrid in haar kenmerkende stijl. Je waant je bovenop de hoogste toren van het project Pulse aan het beginpunt van de Noord Zuid lijn en ziet heel Amsterdam rondom je heen. De groene leegte in Noord, de volle stad in het Centrum en in de verre verte Almere en de verkeerstoren van Schiphol. Het kunstwerk bestaat uit acht panelen van 90 cm x 150 cm, in totaal een panorama van 12 meter. Over het kunstwerk is een boekje verschenen, vormgegeven door Sabine Mannel, waarbij ieder paneel via een beeldvertelling verwoord wordt door Tijs van den Boomen. zie: http://wonam.nl/art/
Omslag helemaal beneden.

Amsterdam Verbouwd Verbeeld

Sigrid van Essel schildert de IJ-oevers, ISBN 9789462283831

In het boek Amsterdam Verbouwd Verbeeld staat het werk van Sigrid van Essel centraal: tekeningen in houtskool, aquarellen en schilderijen in olieverf. Het is een origineel en uniek overzicht van de ontwikkeling van de stad Amsterdam rondom het IJ.

Bijzonder aan dit boek is dat beide zijdes van de IJ-oevers in beeld zijn gebracht, dus zowel Noord als Zuid. Een mooi kijk- en bladerboek met een vijftigtal werken, in kleur afgedrukt. U kunt diverse locaties herkennen zoals het Overhoeksterrein; de verhuizing van het Shell Laboratorium; de bouw van Eye; de aanleg van de Noord-Zuidlijn; de ontwikkeling van het Oostelijk Havengebied; de metamorfose van de NDSM-werf van klassieke scheepswerf naar cultureel bolwerk en broedplaats; het Oosterdokseiland en de herprofilering van het Kraanspoor.

Voor wie?

Het boek wordt tweetalig uitgegeven - Nederlands en Engels - en is bestemd voor een breed publiek: bewoners van Amsterdam, kunstliefhebbers en andere geïnteresseerden. Het boek verschijnt in maart 2014 in een oplage van 1.500 exemplaren.

Tekstbijdragen

TON SCHAAP, stedenbouwkundige, masterplanner IJ-oevers, gaat in op de betekenis van de Amsterdamse stadsontwikkeling in relatie tot het werk van Sigrid van Essel.

LUDGER SMIT, hoofd presentatie van het Stadsarchief Amsterdam, plaatst Sigrid van Essels werk in kunsthistorisch perspectief en laat zien dat haar werk past in de eeuwenlange traditie van de Amsterdamse schilderkunst.

MAARTEN KLOOS, directeur Architectuurcentrum Amsterdam ARCAM

JAN DONKERS, journalist en geboren in Amsterdam- Noord, beschrijft wat de recente stadsontwikkeling betekent voor de bewoners van het stadsdeel.

ROB POST, stadsdeelvoorzitter Amsterdam-Noord, opdrachtgever van de vijfjarige opdracht Transformatie van Amsterdam-Noord, gaat in op de culturele ontwikkeling in het stadsdeel.

Geïnteresseerd in het boek?

Stuur een bericht naar boek@sigridvanessel.nl. De prijs is € 39,95 exclusief verzendkosten.